Протезування рук в Україні FAQ

Протезування рук в Україні FAQ Protez HUb

 

Тут ви знайдете відповіді на найпоширеніші запитання стосовно протезування рук в Україні.

 

Де виготовляють протези рук?

 

Протези рук в Україні виготовляють на різних підприємствах у різних областях.

Перейдіть за цим посиланням та встановіть відповідні фільтри (область, тип ампутації, тощо).

Не всі підприємства володіють технологією виготовлення біонічних протезів, а також протезів при ампутації на рівні плеча. Тому варто зателефонувати на підприємство та перевірити.

Важливо поспілкуватись з кількома протезистами і не керуватися лише зовнішньою рекламою, перш ніж приймати остаточне рішення.

 

Чи потрібно мені якось готувати куксу до протезування?

 

Успіх протезування напряму залежить від підготовки до нього. Якщо у вас є можливість попрацювати з ерготерапевтом - це варто зробити. Загалом, одразу після загоєння рубця необхідно розпочати компресійну терапію та формування кукси. Збереження амплітуди рухів є другим важливим елементом. Масаж рубця та робота над десенситизацією шкіри допоможуть швидше звикнути до куксоприймальної гільзи. Ви можете звернутись до нас за спеціальним післяопераційним рюкзаком, який містить необхідні предмети для підготовки до протезування.

 

Скільки коштує протез руки?

 

В Україні протезування рук здійснюється за державною програмою, яка реалізується Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю. Граничні ціни на протезування визначаються двома постановами КМУ: 321 та 518. Військовим передбачене потроєне фінансування. Встановлені за державною програмою протези обслуговуються та ремонтуються також безкоштовно для пацієнта. У окремих випадках, якщо на бажаний протез не вистачило державних коштів, можна пошукати підтримку у благодійних фондів. 

Вартість якісної біонічної кисті може коливатись від $15 тис до $60 тис. Найдорожче не означає найкраще.

 

Чи можу я отримати будь-який протез за державною програмою?

 

Міністерством соціальної політики України встановлені граничні ціни на протези (до 2 млн грн). 

Згідно поточних редакцій постанов КМУ 321 та 518 перш ніж людина може отримати протез із зовнішнім джерелом живлення їй необхідно рік користуватись простішим протезом. Така практика існує у переважній більшості країн де діють соціальні гарантії з протезування. Причина: кукса повинна бути сформована та часто не змінювати об'єм. Втім, при протезуванні на рівні плеча встановлення протеза з біонічним термінальним пристроєм може бути показане одразу. Поточна редакція 518 постанови це враховує.

Також важливо пам'ятати, що держава оплачує протезування (та подальше обслуговування) таких протезів, які входять до переліку затвердженому Держлікслужбою (відповідають певним стандартам якості).

 

Мені сказали, що в Україні не протезують руки

 

Це не так. В Україні доступне протезування рук на рівні передпліччя та плеча функціональними протезами.

Для здійснення такого протезування за державною програмою перейдіть за посиланням та, встановивши фільтр, оберіть підприємство. Отримайте консультацію на кількох підприємствах.

 

Я подав заявку і хочу протезуватись за кордоном. Це вірне рішення?

 

Протезування за кордоном здійснюється окремими ініціативами на благодійній основі. Переважна більшість таких ініціатив мають чергу, в яку ви записуєтесь. Середній термін процесу протезування однієї руки одним протезистом за умови наявності комплектуючих та розхідних матеріалів - 2 тижня. Якщо ви у черзі 500тий (так як є ще нижні кінцівки), то черга (за зазначених умов) до вас дійде приблизно за 15 років. Більш того, необхідно ретельно узгоджувати умови протезування та подальшого обслуговування (який протез виготовлятимуть, хто його надалі ремонтуватиме, де та за чий рахунок). Ремонт може бути коштовним, особливо коли мова йде про біонічний протез. Крім того, погодившись на протезування в рамках благодійної програми, ви втрачаєте право отримати протез за державною програмою.

 

Які бувають біонічні протези? Вони справді найкращі для мене?

 

За цим посиланням ви знайдете перелік наявних на сьогодні біонічних протезів з можливістю серійного виробництва. Не всі вони зареєстровані у Держлікслужбі - запитуйте протезиста чи має обраний вами протез відповідні сертифікати. 

Біонічні протези - не панацея і не всім підходять. Обговоріть з протезистом який у вас рід діяльності, рівень активності, пройдіть міотестування та ін. Найкращий протез - це такий, який відповідає вашим щоденним функціональним потребам, а не той, який найкраще виглядає на світлині.

 

У мене ампутація на рівні плеча. Який протез для мене найкращий?

 

Визначити який протез найкращий можливо лише добре проаналізувавши низку аспектів та пройшовши тестування м'язових сигналів, амплітуди рухів, больових відчуттів, тощо. Людині, яка працює будівельником та людині, яка працює журналістом можуть не підійти однакові протези. 

Загалом, при ампутації на рівні плеча, існує три вида протезів: повністю механічний (тяговий), механічно-електричний (гібридний) та повністю електричний.

 

Мені пропонують остеоінтеграцію. Як мені бути?

 

Остеоінтеграція має свої переваги та недоліки. Цей метод протезування є ще відносно новим і не рекомендується людям, які спочатку не спробували користуватись традиційним протезом. 

При остеоінтеграційному протезуванні зберігається краща амплітуда рухів та пропріоцепція (орієнтування у просторі), але існує низка застережень та ризиків: інфекції, остеомієліт, необхідність виймання імпланта, неможливість виконувати певні види активностей, тощо. Перш ніж прийняти рішення, перечитайте уважно цей довідник.

 

3D протез - він вартий моєї уваги?

 

Технологія 3D протезування активно розвивається з 2014 року (особливо у США). Існують три основних напрямки використання 3D принтерів у протезуванні: виготовлення кистей рук, виготовлення приймальних гільз та виготовлення косметичних оболонок.

Що стосується 3D кистей - вважається, що їхнє виготовлення коштує дешевше, але зазвичай їхня конструкція не є надто тривкою. 

До того ж 3D кисті не вважаються засобами медичного призначення та не мають відповідних сертифікатів згідно вимог Держлікслужби. А тому їхнє встановлення та подальше обслуговування - це відповідальність благодійників, надавачів чи самих пацієнтів. 

 

Більше читайте тут

 

Другу дали спробувати ITAL. Мені би підійшов такий протез?

 

ITAL (International Transradial Adjustable Limb) - це механічний протез з активним хуком при ампутації на рівні передпліччя. Переваги цього протеза є в тому, що він приходить у вже виготовленому стані і його налаштування під потреби людини протезистом займає до години часу. На ньому можна змінювати позицію хука. Хук міцний та тривкий. У цього протеза відносно низька вартість. Його можливо використовувати як основний протез, тренувальний та для формування кукси. 

 

Мені пропонують протез, який мене не влаштовує. Що робити?

 

Надзвичайно важливо докладно обговорити ваші потреби та побажання з протезистом. 

Розкажіть протезисту про ваш рід діяльності, рівень активності, пройдіть міотестування та ін. Найкращий протез - це такий, який відповідає вашим щоденним функціональним потребам, а не той, який найкраще виглядає на світлині. 

Звісно, косметична складова має значення. 

Але згідно відгуків більшості пацієнтів хуки (механічні чи електричні) є ефективнішими для виконання цілого ряду завдань повсякденного життя у порівнянні з кистю. 

Все ж, кожна людина є унікальною і варто попросити протезиста спробувати різні термінальні пристрої (хук чи кисть) хоча б на півгодини, щоб зрозуміти різницю. 

 

Мені пообіцяли один протез, а зробили інший. Як мені бути?  

 

Якщо ви отримуєте протез в рамках державної програми, то підписуєте заявку-договір з обраним підприємством. Уважно перечитайте умови. Попросіть зазначити усі комплектуючі у договорі письмово з вказанням серійних номерів. 

Якщо вам виготовили незручну приймальну гільзу, наполягайте на переробці. Ефективність користування протезним виробом надзвичайно залежить від якості та зручності куксоприймальної гільзи. 

Якщо ви все ж не досягнули результату і переконались, що проблема саме в неякісному протезі, то ви можете подати скаргу до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. 

 

Що таке адаптивні пристрої і чи потрібні вони мені? 

 

Допоміжні/адаптивні пристрої - це різні пристосування та предмети, які полегшують побут людині, яка втратила одну або обидві руки. Дуже часто люди, які втратили верхні кінцівки більше користуються адаптивними пристроями ніж протезами для виконання низки дій. Електрична відкривачка консерви, пристосування для миття посуду однією рукою, автоматичний диспенсер рідкого мила, тощо допомагають людині навіть за відсутності протеза бути незалежною. За цим посиланням ви можете знайти перелік таких пристроїв.

 

Чи бувають спортивні протези рук?

 

Для протезів верхніх кінцівок існують різні насадки та термінальні пристрої, які дозволяють виконувати певні дії.

Наприклад, для підняття штанги до дистальної частини протеза може кріпитись спеціальних титановий термінальних пристрій з округлим хватом. Для баскетболу існує заокруглена насадка, яка відповідає формі баскетбольного м'яча. Для риболовлі також можна прилаштувати спеціальний пристрій, яким зручно тримати вудочку.

Ось приклади термінальних пристроїв для різних активностей.

 

Які існують рішення при частковій ампутації кисті чи пальців руки?

 

Найпоширенішими на сьогодні протезами при частковій ампутації кисті чи пальців руки є: косметичний протез, протез виготовлений за 3Д технологією та механічний протез. Обговоріть з протезистом що найкраще працюватиме у вашому випадку.

 

Я хочу водити машину, чи це можливо при ампутації руки?

 

Переважно, так. Для керування авто при ампутації верхньої кінцівки краще працює коробка передач автомат. 

Також на кермо прилаштовується додаткова ручка для фіксації протезного виробу.

Більше про це читайте тут.

 


 

Читайте також Які бувають біонічні кисті? Перелік з характеристиками

 

Читайте також Біонічний протез руки. Що варто знати