Рюкзаки для осіб з ампутованими кінцівками допомагають підготуватись до протезування

amputee backpack protez hub

 

Через війну в Україні гостро постало питання необхідності післяопераційної реабілітації. Особливо це важливо, коли мова йде про людей, які втратили кінцівки.

«Мені нічого не робили, я просто лежав цілими днями. Про компресійну терапію ніхто навіть не чув» - розповідає військовослужбовець Сергій, який втратив ногу внаслідок мінно-вибухової травми ще на початку повномасштабного вторгнення. 

Такий підхід до відновлення людини був досить поширеним, але не сприяв ефективному протезуванню в подальшому.

«Ми зауважили цю проблему та спробували її вирішити. Вікторія Єнкіна, учасниця нашої команди, запропонувала створити рюкзаки, які б містили необхідні предмети та інформаційні матеріали для якісного та активного відновлення людей, що втратили кінцівки. Так виник цей проект, до якого приєднались і інші партнери» - ділиться Олена Цимбалюк, операційний директор Protez Hub.

 

amputee backapacks supplies contents

 

Перші 1000 рюкзаків волонтери Protez Hub та БФ «Пацієнти України» зібрали за сприяння ініціативи «Рятуємо Життя» та Nova Ukraine. Долучились також БФ «Dignitas» та Принцип. На початок липня 2023 перша тисяча вже була розподілена у заклади охорони здоров‘я та соціального захисту. Допоміг і Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю, чиї працівники передають наплічники до рук пацієнтів.

«Турбота про захисників, які отримали поранення - наш обов‘язок. І реалізовуючи проєкт з рюкзаками - ми можемо стати для них підтримкою на шляху їхньої реабілітації» - зазначає Катерина Купців, одна з координаторів проекту, представниця БФ «Пацієнти України». 

Наступні 2000 рюкзаків, які містять фітнес гумки для тренування м‘язів, вдалося зібрати завдяки підтримці Канадського фонду місцевих ініціатив та Посольству Канади в Україні.

 

 

amputee backpack protez hub

 

 

«Все продумано, рюкзаки містять якраз те що треба: еластичні бинти для компресійної терапії, незалежні інформаційні матеріали, які допомагають захисникам зорієнтуватись та інші речі. Хлопці дуже задоволені, особливо, що про них дбають» - відгукується про наплічники фізичний терапевт, Наталія Мила.

В рамках проекту також створена група підтримки для людей, які втратили кінцівки «Посиденьки з Protez Hub». В рамках групи люди з подібними травмами можуть підтримати одне одного, ділитися досвідом, тощо. Група поки-що існує онлайн, але планується її розширення у оффлайн режим, тому запрошуються до співпраці охочі підтримати цю ініціативу. 

 

Protez Hub - це незалежна благодійна організація, яка має на меті сталий розвиток протезування та супутньої реабілітації в Україні.