Дослідження галузі протезування кінцівок в Україні. Аналіз та звіт

prosthetics in ukraine stubbies

 

Авторські права Protez Hub. Всі права захищені.
Під час цитування всього або частини цього звіту має бути посилання на Protez Hub.
protezhub.com

 

Вступ і методологія

Оскільки війна в Україні триває, важливо розуміти динаміку та траєкторію, якою розвивається українська галузь протезування кінцівок.
Існують публікації в засобах масової інформації та випадкові неофіційні свідчення, які проливають світло на ситуацію, але можуть бути недостатньо об’єктивними, а також можуть бути спотвореними через обмежену кількість опитаних зацікавлених сторін.
Protez Hub застосував більш системний підхід до аналізу галузевих потреб, успіхів і проблем.

У період з квітня по липень 2023 року Protez Hub провів низку розгорнутих опитувань (охоплюючи один рік), націлених на різні категорії респондентів:

цивільні та військові особи, які втратили кінцівки;
протезисти-ортезисти;
фахівці з реабілітації;
власники/директори державних/приватних протезних підприємств по всій Україні.

Опитування людей з ампутованими кінцівками було проведено шляхом групової добровільної участі. Ми звернулися до людей з ампутаціями верхніх, нижніх, а також верхніх і нижніх кінцівок і попросили їх пройти всебічне анкетування. У ньому взяли участь 567 людей з ампутованими кінцівками, з них 8,7% — з ампутаціями верхніх кінцівок, 1,6% — з ампутаціями верхніх і нижніх кінцівок і 89,7% — з ампутаціями нижніх кінцівок.
Фахівці з усіх протезних підприємств були запрошені до участі у трьох різних опитуваннях, кожне з яких було зосереджено на різних темах.

 

Огляд галузі протезування кінцівок України 

На даний момент у різних куточках України працює понад 80 виробників протезів. Деякі з цих провайдерів є протезними клініками однієї мережі, а інші є незалежними центрами.
З літа 2022 року з’явилися нові надавачі послуг, одні менші, а інші більшого масштабу; продовжують формуватися нові підприємства, передбачаючи постійно зростаючий попит.

Найбільша концентрація протезних закладів наразі у Львівській та Київській областях. Це пов’язано з двома основними факторами: одні заклади переїхали з інших регіонів у зв’язку з війною, а інші виявили, що більше пацієнтів опинилося в цих областях внаслідок реабілітаційних шляхів евакуації (зараз цей фактор поступово змінюється).

Українці з ампутованими кінцівками самі вибирають, де протезувати кінцівки. Державне фінансування є достатнім у переважній більшості випадків. Потрібні деякі зміни в законодавстві, щоб гарантувати належне відшкодування витрат на протезування для деяких рівнів ампутації з урахуванням потреб людини та рівня мобільності/функціональних можливостей.

 

Якість та доступність послуг протезування кінцівок в Україні

Відсутність допротезної реабілітації протягом першого півріччя 2022 року стала основною проблемою в допомозі особам з ампутаціями та подальшому протезуванні. За даними нашої гарячої лінії, на кінець 2022 року 92% абонентів відповіли «Ні» на запитання «Чи проходили Ви допротезну реабілітацію?». Тоді в нашому загальному опитуванні осіб з ампутаціями у травні-липні 2023 року кількість тих, хто заявив, що не пройшов жодної допротезної реабілітації, становила 27,8%.

Protez Hub почав активно пропагувати необхідність післяопераційної допротезної реабілітації, щойно ми проаналізували результати гарячої лінії для пацієнтів з ампутованими кінцівками. Разом із нашими партнерами ми запустили проекти «База Знань: Protez Hub» і «Рюкзаки для людей з ампутованими кінцівками». Ми також продовжили освітні вебінари разом з Prosthetika.

Завдяки законодавчим змінам у 2022 році, внесеним Міністерством соціальної політики України, було знято багато бюрократичних перешкод для отримання протезів. Однак міжнародна логістика та затримки з боку іноземних виробників комплектуючих, хоча й значно покращилися з часом, продовжують впливати на деякі випадки (особливо, коли йдеться про протезування верхніх кінцівок). Загалом, проте, 90,1% опитаних людей з ампутованими кінцівками вказали, що їм довелося чекати на свої протези менше 2 місяців. 

86,4% респондентів поділилися, що отримали достатньо інформації про запропоновані компоненти протезів, а 88,9% осіб з ампутованими кінцівками заявили, що вони обговорювали свої цілі протезування з протезистом.

Незважаючи на те, що виготовлення тестової гільзи протеза стало досить поширеною практикою в Україні, 16,8% респондентів зазначили, що не мали тестової приймальної гільзи, що не дозволило їм спочатку ретельно спробувати протез на зручність.

91% тих, хто брав участь в опитуванні, впевнені, що їхній протезист зробив усе можливе, щоб зробити куксоприймальну гільзу зручною. 88,9% пацієнтів з ампутованими кінцівками були задоволені якістю та зручністю своїх протезів.

Незважаючи на те, що протезна реабілітація є важливою складовою відновлення людини, 14,8% респондентів повідомили, що вони не були навчені користуватися своїми протезами. У таких випадках особам з ампутованими кінцівками доводилося повертатись додому і займатися самостійно, а потім повертатися, щоб внести зміни.

У 87,6% випадків пацієнти з ампутованими кінцівками отримували інструкції щодо догляду за протезами та роз’яснення умов гарантійного ремонту.

Виходячи з наявних національних даних щодо кількості тих, хто втратив кінцівки внаслідок повномасштабного вторгнення, понад 98% були забезпечені протезами в Україні, а в 96,3% випадків протези були профінансовані в рамках державної програми.

Крім того, значна кількість тих, хто протезувався за кордоном або за благодійною програмою в Україні, все ж зверталися за протезуванням ще за державною програмою.

14,8% опитаних людей з ампутованими кінцівками вказали, що вони не вважають свій вибір протезування обдуманим. Вони відчувають, що на них був певний тиск і вони поспішили прийняти рішення, не маючи незалежної інформації про доступні варіанти.

 

Протезні підприємства та кадри

В Україні є приватні та державні протезні підприємства. Більшість із цих закладів можуть отримувати відшкодування за державною програмою, однак деякі не зареєстровані в Державній службі України з лікарських засобів як постачальники протезів і, таким чином, не можуть працювати з державним фінансуванням.

Нам вдалося опитати 72% усіх підприємств (як працівників, які займаються виготовленням протезів, так і керівного складу).

80% опитаних зазначили, що їм важко знайти нових кваліфікованих працівників, як протезистів-ортезистів, так і техніків-протезистів-ортезистів. 60% поділилися, що найближчим часом планують найняти більше працівників.

Усі респонденти погодилися, що для майбутніх поколінь протезистів-ортезистів необхідна формальна програма університетської освіти (Protez Hub розпочав над нею роботу, тому, будь ласка, зв’яжіться з нами для отримання додаткової інформації, якщо ви бажаєте стати партнером).

70% наявних фахівців зацікавлені в навчанні та сертифікації з протезів рук із зовнішнім джерелом живлення (які зареєстровані в Україні та можуть бути відшкодовані за рахунок державної програми).

43% цікавить додаткова практика щодо дезартикуляції стегна та плеча. 81% заявили, що їм цікаво вивчати нові ефективні технології виготовлення куксоприймальних гільз. 88% зацікавлені в тому, щоб спробувати різні технології виготовлення гільз за допомогою 3Д сканера, якщо вони не потребують значного часу та ресурсів, а також полегшують виробництво.

95,6% опитаних установ погодилися, що існує потреба в кращій координації між протезистами та фізичними терапевтами/ерготерапевтами. Вони вважають, що така співпраця покращить результати для їхніх пацієнтів. Таким чином, фахівці вітали б додаткові можливості для мультидисциплінарних професійних обмінів.

69% опитаних спеціалістів мали певний тип сертифікації з встановлення міоелектричних протезів і 80% були сертифіковані на встановлення електричних колінних вузлів. 3% респондентів зазначили, що можуть успішно протезувати пацієнта з дезартикуляційною ампутацією стегна (яка вважається складним видом ампутації).

 

Аналіз опитування висвітлив деякі загальні проблеми галузі

Фінансування за державною програмою іноді не вистачає для цивільних осіб, а також для окремих видів ампутацій як у цивільних, так і у військових. Важливо це взяти до уваги та переглянути законодавство, щоб вирішити цю проблему. 27,2% респондентів (серед надавачів послуг) зазначили, що в минулому році деяким їхнім пацієнтам необхідне було додаткове фінансування.

Приблизне співвідношення ампутації верхньої кінцівки до нижньої становить 35% до 65%. Це означає, що більше протезистів повинні навчитися виготовляти протези верхніх кінцівок, щоб задовольнити попит.

Наразі один протезист виготовляє в середньому 95 протезів на рік (це включає протези верхніх і нижніх кінцівок), однак стандартне відхилення є високим, що означає, що деякі установи можуть виготовляти значно більше, ніж інші на місяць.

Україна стала полігоном для низки низькоякісних/експериментальних протезних виробів та рішень. Пацієнтів потрібно навчати, як не стати жертвами. Усі зацікавлені сторони повинні здійснювати свою діяльність в інтересах пацієнтів.

 

Підсумки

Загалом вітчизняна галузь протезування добре розвинена і продовжує розвиватися. Серед надавачів протезних послуг існує здоровий рівень конкуренції. Хоча кількість людей з ампутованими кінцівками перевищує норму, галузь справляється. Важливо підтримувати українських надавачів послуг та їхніх пацієнтів на місцях. Існує потреба у безперервних можливостях професійного розвитку, а також у встановленні повного циклу освіти для майбутніх фахівців. Існує також певна потреба у спонсорстві протезних комплектуючих.

Protez Hub разом зі своїми партнерами вживає низку заходів, щоб сприяти позитивним та сталим змінам у галузі. Ми продовжуємо організовувати професійні обміни між українськими фахівцями з усієї України та їхніми міжнародними колегами в Україні/за межами України. Інформуємо пацієнтів та їхні родини про процес реабілітації та протезування в Україні.

 


 

ЗМІ: contact@protezhub.com  або press@protezhub.com