Звіт діяльності Protez Hub за перший квартал 2023

protez hub

Щомісяця на національну «гарячу лінію протезування Protez Hub» надходить понад 150 дзвінків

У 2022 році Protez Hub побачив необхідність запустити національну «гарячу лінію протезування», щоб відповідати на найпоширеніші запитання постраждалих українців або їхніх друзів та родичів. Відтоді в середньому надходить 150 дзвінків на місяць. Оператор гарячої лінії Protez Hub допомагає абонентам знайти найближче до них протезне підприємство, отримати додаткову консультацію щодо отриманих послуг, зрозуміти, як подати заявку на отримання допоміжного засобу за державною програмою тощо. Ми плануємо підтримувати гарячу лінію стільки, скільки буде потрібно, оскільки вона виявилася цінним ресурсом для постраждалих українців. З інтерактивним пошуковим інструментом Protez Hub вибрати українського надавача протезних послуг стало простіше.

Запущено унікальну 100% українську освітню онлайн-платформу з протезування кінцівок та супутньої реабілітації

Команда Protez Hub проводить регулярну оцінку потреб, використовуючи зібрані дані та доступну статистику. Переважна більшість тих, хто зателефонував на гарячу лінію Protez Hub у 2022 році, повідомили, що вони майже не отримали інструкцій щодо того, що включає процес реабілітації на кожному етапі, як підготуватися до протезування, як забезпечити ефективність протезної підготовки та інші важливі аспекти. Protez Hub у партнерстві з Гуманітарною ініціативою «Рятуємо життя» запустили освітню онлайн-платформу «База Знань: Protez Hub».

Платформа містить 5 курсів на теми відновлення осіб з ампутаціями кінцівок, протезування верхніх і нижніх кінцівок, а також мультидисциплінарний підхід до догляду за пацієнтами. Кожен курс містить якісні та практичні відеолекції від досвідчених українських фахівців, які самі активно брали участь у безперервній освіті в минулому, спираючись на досвід міжнародних колег, зокрема під час обмінів і вебінарів Protez Hub і Prosthetika. Окрім лекцій, користувач може завантажити ряд корисних PDF-матеріалів, таких як інструменти оцінювання, програми реабілітації, шкали тощо. Незважаючи на те, що цільовою аудиторією цієї платформи є працівники охорони здоров'я, які працюють з людьми з ампутованими кінцівками, будь-хто може зареєструватися та пройти курси, включно з пацієнтами з ампутованими кінцівками та їхніми родинами чи друзями. Платформа абсолютно безкоштовна у використанні.

Покращення функціональності протезів в Україні в партнерстві з Nova Ukraine

Завдяки партнерству Protez Hub та Nova Ukraine з 1 січня 2023 року вдалося здійснити наступне:

Чотирнадцять пацієнтів з ампутацією верхніх кінцівок отримали протезні комплектуючі, які покращують їхні протези або служать додатковим засобом для підвищення функціональності (їм надали електроліктьові суглоби, якісні кисті із зовнішнім джерелом живлення, гачки, кріплення та кабелі, протези ITAL). 

Три протезні підприємства в різних регіонах отримали повні комплекти багаторазових приймальних гільз Connect TF для пацієнтів з ампутаціями вище колінного суглоба з метою якнайшвидшої вертикалізації цих пацієнтів.

Кваліфікаційні та освітні стандарти Протезистів/Ортезистів

Щоб переконатися, що кваліфікації працівників української галузі протезування/ортотезування відповідають міжнародно визнаним професійним та освітнім стандартам, Protez Hub у партнерстві з іншими зацікавленими сторонами створили Комітет зі стандартів та кваліфікацій. Завдяки роботі цього комітету розробляються стандарти з урахуванням потреб та особливостей галузі протезування/ортотезування в Україні. До складу комітету входять спеціалісти з протезування/ортезування, представники національних та міжнародних неурядових організацій (Protez Hub, Пацієнти України, Prosthetika, Асоціація фізіотерапевтів України, Американська рада сертифікації, Міжнародне товариство протезистів/ортезистів), представники міністерства (Міністерство соціальної політики України, МОЗ України та МОН), представники Президента та Офісу Президента, а також незалежні радники. Робота в цій сфері триває. Будь-які запитання чи пропозиції можна надсилати електронною поштою на Protez Hub.

Підтримка від виробників протезних комплектуючих

Такі компанії як Ossur, Fillauer, Allard International і Steeper продемонстрували солідарність і підтримку України. Завдяки тривалій співпраці між компаніями Ossur, Protez Hub і Prosthetika українці отримують якісні комплектуючі для протезування та цінне навчання. Технологія Direct Socket, яка була успішно впроваджена в Україні завдяки цьому партнерству у 2022 році, зараз широко використовується в 7 областях України та довела свою ефективність. Fillauer допомогли із лайнерами для нижніх кінцівок, стопами та компонентами верхніх кінцівок, які дуже потрібні в Україні. Allard International надали українцям, які отримали часткову ампутацію стопи, ефективні рішення, яких раніше не було в Україні. Steeper надали українським фахівцям доступ до цінного навчання протезування верхніх кінцівок, а також комплектуючі.

Професійні обміни

Мабуть, найцінніший досвід – це коли команда міжнародних колег працює пліч-о-пліч з українськими колегами. Професійні обміни допомагають обом групам фахівців отримати досвід і обмінятися ідеями. У березні 2023 року Protez Hub у партнерстві з ГО Дівчата та клінікою Sahva у Данії організували обмін для 10 українських фізіотерапевтів з різних регіонів України, які провели тиждень у Копенгагені, навчаючись допротезній та протезній реабілітації. У квітні 2023 Protez Hub у партнерстві з «Пацієнтами України», Nova Ukraine, Airlink та ПРООН організували місію з обміну верхніх кінцівок. Досвідчені та висококваліфіковані американські фахівці приїхали в Україну на тиждень, щоб виготовити 6 складних протезів верхніх кінцівок та поділитися своїм досвідом з українськими колегами.

Вебінари Prosthetika та Protez Hub тривають у 2023 році

У березні 2022 року спільно з Prosthetika, Protez Hub запустили щотижневі вебінари на найактуальніші теми, пов’язані з допомогою, реабілітацією та протезуванням осіб з ампутаціями. На сьогоднішній день проведено понад 20 вебінарів. Останній вебінар був присвячений остеоінтеграційній технології протезування, доповідачем був Метью Гарібальді з Університету Сан-Франциско в Каліфорнії.

 

Місія Protez Hub

 

Protez Hub підтримує партнерські відносини з українськими фахівцями в області протезування/ортезування, фахівцями з реабілітації людей з ампутованими кінцівками та установами протезування/ортезування по всій країні. Метою Protez Hub є підтримка фахівців та закладів у кожному регіоні України, щоб якісна допомога пацієнтам з ампутаціями кінцівок була доступна всюди.