ЗВІТ ДІЯЛЬНОСТІ PROTEZ HUB ЗА ДРУГИЙ КВАРТАЛ 2023

protez hub prosthetics Ukraine

 


Рюкзак для осіб з ампутацією кінцівки.

Навесні 2023 року одна із учасниць команди Protez Hub запропонувала ідею створення рюкзаків для осіб з ампутацією, щоб вирішити дві основні проблеми: відсутність допротезної реабілітації та відсутність об’єктивної інформації про доступні послуги протезування.

У партнерстві з БФ «Пацієнти України», Гуманітарною ініціативою «Рятуємо життя», «Nova Ukraine», Dignitas, «Принцип» та завдяки підтримці Канадського фонду місцевих ініціатив, станом на 1 липня медичним закладам  та закладам соціальної сфери по всій Україні передано понад 700 рюкзаків та ще 2300 рюкзаків передуться незабаром. Кожен рюкзак містить предмети, необхідні для компресійної терапії, гігієни кукси, тренування м’язів, лікування фантомного болю та друковану інформацію.

У рамках цього проекту також створено групу підтримки осіб з ампутаціями.

 

Реалізовано Всеукраїнську програму інтенсивної підготовки українських спеціалістів з протезування та реабілітації.

Протягом першого тижня червня 2023 року у Львові група провідних американських та британських фахівців з протезування та реабілітації (Jon Batzdorff, Laura Burgess, Kate Sherman та Eddy Leopoldo Fuentes) поділилася досвідом з українськими колегами. Участь взяли 10 протезистів та 20 фізіотерапевтів з різних куточків України. Протезисти опанували ефективну технологію протезування складних ампутацій нижніх кінцівок. Фізіотерапевти були навчені використанню обладнання для ранньої вертикалізації (PPAM Aid), а також принципам протезної реабілітації та тренування ходи.

У рамках програми за фінансової підтримки компанії Метінвест 10 закладів охорони здоров’я та соціальної сфери в семи областях України отримають унікальне для України обладнання для ранньої вертикалізації пацієнтів з ампутаціями нижніх кінцівок.

Партнери проекту: Prosthetika, World Rehabilitation Fund, Airlink, Saving Lives, War Trauma Rehabilitation Project, Nova Ukraine, Веукраїнське об'єднання фізичних терапевтів та української громада Таїланду. За сприяння Міністерства соціальної політики України та Міністерства охорони здоров'я України.

 

Підвищення функціональності протезів у партнерстві з організацією Nova Ukraine.

Завдяки партнерству Protez Hub з організацією Nova Ukraine у другому кварталі 2023 року більше пацієнтів отримали протези підвищеної функціональності. У результаті цього партнерства було придбано більше протезів ITAL, оскільки вони стали популярним пристроєм при ампутації на рівні передпліччя. На додаток до цього, четверо осіб, які втратили верхні кінцівки, яким показані міоелектричні термінальні пристрої, отримали їх. 

 

Професійний стандарт 'Протезист-ортезист'

Професійний стандарт, який відповідає кваліфікації Протезиста-ортезиста згідно ISPO, був ініційований та розроблений командою Protez Hub у тісній співпраці з Міністерством соціальної політики та Міністерством охорони здоров’я, а також фахівцями галузі та іншими зацікавленими сторонами. Ми вдячні нашим міжнародним партнерам (ABC та ISPO) за участь у цьому процесі.

Це проводиться у відповідь на критичну потребу у визнанні кваліфікованих, досвідчених фахівців з протезування та ортезування, а також у роботі над створенням основи для майбутніх поколінь професіоналів.

Запущено професійну мережу Protez Hub.

 

Впровадження нових технологій та технік протезування.

У 2022-23 роках технологія Direct Socket від Ossur була ефективно впроваджена в Україні в рамках спільного гуманітарного проекту Ossur, Prosthetika та Protez Hub. На сьогодні 12 українських надавачів послуг активно використовують цю техніку або починають впроваджувати її у свою практику. У результаті все більше українських людей з ампутованими кінцівками по всій країні отримують можливість випробувати протезні приймальні гільзи, виготовлені за технологією Direct Socket. У червні 

2023 року було впроваджено ще одну корисну техніку для протезування складних випадків ампутації нижніх кінцівок із використанням термопласту. Зараз кілька підприємств у різних регіонах України почали використовувати цю техніку для виготовлення більш зручних приймальних гільз для пацієнтів із високими трансфеморальними ампутаціями або дезартикуляцією стегна.

 

Вебінари Prosthetika та Protez Hub тривають у 2023 році.

У березні 2022 року спільно з Prosthetika Protez Hub запустили щотижневі вебінари на найактуальніші теми, пов’язані з допомогою, реабілітацією та протезуванням кінцівок. На сьогоднішній день проведено понад 20 вебінарів.

Наступний вебінар відбудеться 17 липня 2023 о 18:15 за Київський часом.