Як ми будуємо нову систему підготовки протезистів-ортезистів

Protez Hub обмін досвідом протезистів

Джерело: https://censor.net/ua/b3487541

Галузь протезування-ортезування в Україні є досить розвиненою. Її розвиток почався ще на початку війни, у 2014 і набрав нових, стрімких обертів через повномасштабне вторгнення, коли фахівці з протезування змушені були навчитися знаходити відносно швидкі та креативні рішення для задоволення потреб незвично великої кількості пацієнтів з ампутаціями верхніх та нижніх кінцівок.

 

В той же час, поширеним явищем стало і створення протезних центрів 'на кожному кроці' і підготовка фахівців з протезування за два тижні. Це стає наростючою проблемою, адже у розвинених країнах, фахівець, який безпосередньо працює з пацієнтом, призначає та визначає параметри допоміжного засобу реабілітації, повинен мати вищу фахову освіту та ще й складати додаткові незалежні іспити для отримання ліцензії на практику за спеціальністю. Лише ті центри, де є такі фахівців, можуть здійснювати відповідну діяльність. Це дозволяє переконатись у тому, що з пацієнтами працюють професіонали і інтереси пацієнтів захищені.

 

У 2023 році, за сприяння Міністерства соціальної політики України та Міністерства охорони здоров'я України у співпраці з БО БФ “Пацієнти України” за підтримки Швейцарії, командою БО БФ “Protez Hub” було створено робочу групу з розробки професійного стандарту 'Протезист-ортезист', до якої увійшли вітчизняні та міжнародні експерти і представники різних структур та організацій. Професійний стандарт розроблявся на основі міжнародних стандартів для визначення відповідних знань, умінь та компетентностей професіоналів відповідного рівня. Представники Американської сертифікаційної ради протезування, ортезування та педортики та Міжнародної спілки протезування та ортезування ділилися досвідом розвитку професії у інших країнах та брали активну участь у розробці фінальної версії професійного стандарту “Протезист-ортезист” в Україні. 

 

Діяльність протезиста-ортезиста, відповідно до нового, вже затвердженого, стандарту передбачає “використання практики, заснованої на доказах, для надання клінічної оцінки, призначення, розробки технічного дизайну та виготовлення протезів та/або ортезів. Визначення цілей і плану реабілітації, які включають послуги з протезування/ ортезування та визначення клінічних результатів. Ця професія спрямована на те, щоб одержувачі послуг мали рівні можливості для повноцінної участі в житті суспільства.”

 

І звичайно ж одразу постає питання: де ж брати таких фахівців?

 

Фахівця такого рівня за два тижні чи навіть за два місяці не навчити.

 

Відповідно, майже одразу після затвердження професійного стандарту та внесення професії 'Протезист-ортезист' до переліку регульованих професій у галузі охорони здоров'я, команда БО БФ “Протез Хаб”, із залученням іноземних експертів, почала роботу у двох напрямках: 

1. Підтвердження кваліфікаційного рівня досвідчених фахівців 

2. Розробка освітнього стандарту Магістра з Протезування-ортезування та підтримка закладів вищої освіти в реалізації відповідних програм

 

У співпраці з Харківським національним медичним університетом, за підтримки БО БФ Пацієнти України, уряду Швейцарії та Американської сертифікаційної ради протезування, ортезування та педортики, було розпочато процес підтвердження кваліфікації досвідчених фахівців відповідно до нового професійного стандарту. Фахівці, які мають визначену стандартом кількість років досвіду протезування та ортезування пацієнтів і відповідний рівень освіти, можуть заповнити форму та підтвердити свою кваліфікацію.

 

Для тих, хто лише планує стати протезистом-ортезистом або лише почав свій професійний шлях, відповідно до професійного стандарту 'Протезист-ортезист', необхідно буде здобути освіту за програмою Магістра з протезування-ортезування в рамках галузі охорони здоров'я (спеціалізація 224.2). 

 

Для того, щоб освіта майбутніх протезистів-ортезистів рівня Магістра відповідала міжнародним стандартам, за підтримки БО БФ “Nova Ukraine” та за сприяння Міністерства освіти та науки України розроблено проект Стандарту вищої освіти. Триває громадське обговорення стандарту. Участь у розробці Стандарту беруть провідні іноземні експерти, представники університетів США та Швеції, які саме забезпечують таку освіту у своїх країнах. 

 

Ми пишаємось тим, скільки вже було зроблено у напрямку розвитку професії та освіти протезистів-ортезистів та вдячні профільним міністерствам за всебічну підтримку цих процесів. 

Звісно, без підтримки спонсорів та партнерів, а також без досвіду міжнародних експертів, все це було б неможливим.

Українці, які втратили кінцівки, заслуговують на якісні послуги професіоналів високого рівня у кожній області, ближче до місця проживання людини. Саме це і є кінцевою метою того, що робимо зараз.