Все про протезування кінцівок в Україні

Все про протезування кінцівок в Україні

 

Як отримати протез?

З моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну кількість осіб, які втратили кінцівки і потребують протезування, значно зросла. 

На щастя, в Україні продовжують працювати у повному режимі більше 80-ти протезних підприємств у різних регіонах країни. Протезування кінцівок забезпечується за державні кошти незалежно від того, чи протезне підприємство приватне, чи державне. Також можливе співфінансування протезного виробу (благодійні кошти можуть покрити певні протезні комплектуючі для покращення функціональності протеза). Протез може і повністю оплачуватися благодійниками, що дозволяє зменшити навантаження на державний бюджет (особливо у воєнний період).

Не усі підприємства пропонують однаковий обсяг послуг і не всі мають однакові можливості. На одних виготовляють лише протези нижніх кінцівок, на інших – верхніх і нижніх. Також, відрізняються технології, які використовуються; фахівці мають різні навички та досвід. Загалом, галузь дуже конкурентна, що добре, так як підприємства постійно намагаються покращити свої можливості, а фахівці – вдосконалити вміння та отримати нові знання. 

Як вибрати центр протезування? 

Бажано, ближче до постійного місця проживання, адже протез потрібно буде регулярно обслуговувати. 

Також, варто попросити поспілкуватися з існуючими пацієнтами підприємства або з кимось, хто має подібну травму і може щось порадити. 

За не заангажованою консультацією ще можна звернутися на ел.пошту Protez Hub. 

Protez Hub вже роками допомагає українським протезистам розвиватися та вдосконалюватися. Нещодавно було впроваджено якісну технологію протезування нижніх кінцівок Direct Socket. На сьогодні, технології протезування кінцівок, які доступні в Україні не поступаються іноземним, а подекуди і випереджають те, що можуть запропонувати у низці інших країн. Комплектуючі, які використовуються – це ті самі комплектуючі, що і в США, Європі чи Скандинавії. 

Однак, є гравці, які намагаються скористатися з ситуації та «проштовхнути» не зовсім якісні технології чи матеріали. Якщо пропонують щось нове, що не прижилося за кордоном або про що немає достатньо незалежних відгуків, краще не спішити, почитати, дізнатися про технологію більше. 

Підготовка до протезування

Протез – це потенційно невід’ємна частина людини на роки і до протезування необхідно ставитися відповідально. 

Так само як і готуватися до нього.

Ще під час перебування в лікарні, необхідно робити компресійну терапію/бинтування і формувати куксу. Інструкції як це правильно робити можна знайти тут

Отримавши протез, необхідно навчитися ним користуватися та доглядати за ним. 

Протез повинен допомагати, а не заважати.

І не завжди те що рекламується є найкращим рішенням. 

Що варто покращити у галузі вітчизняного протезування кінцівок на сьогодні? 

1. Комунікація між медичними закладами та протезними підприємствами є надзвичайно важливою. Її варто покращувати та стандартизовувати у вигляді чіткої маршрутизації пацієнта.

2. Забезпечення пацієнтів, які вже пройшли до протезну реабілітацію і чекають на комплектуючі (через ускладнену логістику іноді доводиться трохи чекати) тимчасовим житлом, якщо їхнє житло зруйноване або знаходиться на тимчасово окупованих територіях.

Протезування кінцівок FAQ

Для більшості втрата кінцівки не є чимось, про що людина чи рідні людини задумувалися до того. Тому одразу постає багато запитань. Ось відповіді на найпоширеніші запитання щодо протезування кінцівок:

1. Що робити після ампутації? 

Починати компресійну терапію і подавати документи до ЦНАП для оформлення протезування за державні кошти. Перелік необхідних документів тут.

2. Чи справді в Україні протезування безкоштовне? 

Так, справді. Але на деякі види протезів необхідно чекати певний період часу, щоб об‘єм кукси не змінювався суттєво. Тому спочатку можуть встановити простіший протез, а згодом – кращий. Якщо є можливість отримати благодійну підтримку в придбанні якісних комплектуючих, варто нею скористатися.

3. Якщо пропонують протезування за кордоном, це ж, мабуть, краще ніж протезування в Україні?

Не завжди. Важливо пам’ятати, що в будь-якій країні є підприємства, які роблять роботу якісно, а є такі, які не надто переймаються. Крім того, усі закордонні технології та комплектуючі доступні в Україні. Варто також пам‘ятати про необхідність подальшого регулярного обслуговування протезного виробу.

4. Як знати який фахівець чи підприємство хороші і знають, що роблять?

Відгуки інших пацієнтів важливі. Спробуйте знайти когось з подібною травмою та розпитайте. Перелік вітчизняних протезних підприємств та їхні можливості можна знайти тут.

Поки війна триває, на жаль, люди отримуватимуть травми. Нам усім важливо розуміти це, ділитися якісною інформацією та підтримувати тих, кому потрібна допомога. 


Protez Hub – це незаангажований, некомерційний проект, метою якого був і залишається розвиток вітчизняної галузі протезування та реабілітації. Ми підтримуємо фахівців та потерпілих.