Українка, яка втратила кінцівку, побігла вперше за 10 років

Українка, яка втратила кінцівку, побігла вперше за 10 років

У 2017-ому, Наталя Морквич приєдналася до третього етапу Проекту Підтримки Протезування в Україні випадково. Одна з учасниць не змогла взяти участь за 2 дні до початку проекту, і організатори сподівалися знайти жінку з таким же розміром стопи, комплекцією та таким же типом ампутації, як у попередньої кандидатки. Наталя зв’язалася з організаторами і підійшла за всіма критеріями.

Наталя – паралімпійська чемпіонка світу з фехтування на візках. Вона втратила ліву ногу вище коліна в автомобільній аварії, коли їй було лише 15. З тих пір вона не бігла і навіть мріяти не могла повернутися до бігу.

Поки не взяла участь у Проекті Підтримки Протезування в Україні.

Третій етап проекту відбувся в Україні з 24 липня по 4 серпня 2017 року і був зосереджений на протезах для спорту та відпочинку. Головною метою проекту, як завжди, було принести досвід в Україну та навчити місцевих спеціалістів встановлювати спортивні протези в Україні.

Міжнародна команда спеціалістів-волонтерів з Канади, США, Австралії та Великої Британії провела два тижні в Дніпрі. Усі процеси збирання протезів та супутня реабілітація відбувалися на базі Дніпровського державного протезного підприємства. Вітчизняні фахівці брали безпосередню участь в усіх процесах протезування та роботи з пацієнтами.

Українка, яка втратила кінцівку, побігла вперше за 10 років

«Ми тут, щоб продемонструвати орієнтований на пацієнта мультидисциплінарний підхід і допомогти людям з ампутованими кінцівками повернутися до улюблених спортивних занять», – сказала Лаура Берджесс, британський фізіотерапевт, член команди.

Проект фінансувався Посольством Австралії в Україні, організацією ProsthetiKa, Всесвітнім Фондом Реабілітації та деякими приватними донорами.
Загалом на третьому етапі Проекту було поставлено 5 спортивних протезів нижніх кінцівок та 8 спортивних протезів верхніх кінцівок.

Учасники, які були військовими, вже за кілька місяців змагалися у Іграх Нескорених.

На сьогоднішній день Проект приніс системні зміни в Україну, підготував десятки місцевих спеціалістів і допоміг десяткам людей з ампутаціями.

«Це була одна з найуспішніших місій. Ми знову змінили життя людей і покращили українську галузь протезування», – сказав Джон Бацдорф, технічний директор проекту та співзасновник.

Наталя та інші учасники Проекту тепер можуть насолоджуватися тими заняттями, до яких думали, що ніколи не зможуть повернутися. Українські спеціалісти навчилися виготовляти та підганяти спортивні протези та допомагати людям з ампутованими кінцівками ефективно використовувати спортивні протези.