Протезист-ортезист з освітою рівня Магістра: системні зміни у вітчизняній галузі протезування-ортезування

Protez Hub обмін досвідом протезистів

Рівень протезування та ортезування в Україні почав стрімко розвиватись з початком російсько-української війни, ще у 2014

 

Команда Protez Hub (на той час Проект Підтримки Протезування в Україні) регулярно проводила практичні професійні обміни для вітчизняних фахівців з іноземними колегами та працювала з державними органами над сталим розвитком галузі (в тому числі, над впровадженням необхідних законодавчих ініціатив). 

З моменту повномасштабного вторгнення, кількість українців, які втратили кінцівки, суттєво зросла. Крім того, планові ампутації внаслідок захворювань, також не зупинилися.

За 8 років було зроблено багато підготовчої роботи, яка дозволила на сучасному етапі перейти до впровадження довгострокових, системних змін.

Хто є фахівцями з протезування та ортезування в Україні? Де вони здобули освіту та досвід?

 

До того, як у 2023 Protez Hub, в рамках проекту «Реабілітація Травм Війни в Україні», створили робочу групу, до якої увійшли представники професії, міністерств, Міжнародної спілки протезування та ортезування і Американської сертифікаційної ради протезування та ортезування США та розробили професійний стандарт 'Протезист-ортезист' відповідно до міжнародних стандартів, в Україні не існувало професії, яка б відповідала цим стандартам. Протезистом чи ортезистом міг назвати себе будь - хто: від людини, яка здобула вищу освіту за іншою спеціальністю і навчилась виготовляти протези-ортези вже шляхом стажування на підприємстві, до людини, яка не має жодної вищої освіти і також навчилась виготовляти протези-ортези шляхом стажування на підприємстві. Деякі з цих фахівців мають великий досвід та, прагнучи професійного вдосконалення, регулярно проходили додаткові курси; інші не змінювали свої підходи роками і не враховували світові тенденції у своїй практиці.

 

Відповідно до нового професійного стандарту, опублікованого на сайті Національного агентства кваліфікацій, протезист-ортезист - це фахівець, який здійснює професійну діяльність, засновану на доказах, для надання клінічної оцінки, призначення, розробки технічного дизайну та виготовлення протезів та/або ортезів; визначає цілі і план реабілітації, які включають послуги з протезування/ортезування для досягнення клінічних результатів. Ця професія спрямована на те, щоб одержувачі послуг мали рівні можливості для повноцінної участі в житті суспільства.  

Протезист-ортезист - це фахівець в галузі охорони здоров‘я, а професія є регульованою. 

 

Нещодавно Міністерство охорони здоров'я України повідомило, що «відповідно до статті 10 Закону України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», протезиста-ортезиста віднесено до фахівців з реабілітації, а професію «протезист-ортезист» внесено до національного Класифікатора професій. Запроваджено спеціальність «Протезування-ортезування», що включена до Номенклатури спеціальностей професіоналів у галузі охорони здоров’я, а також затверджено цикли спеціалізації та тематичного удосконалення за цією спеціальністю.»

 

Чи кожен, хто протезує зараз, може автоматично стати протезистом-ортезистом і чи існують програми підготовки протезистів-ортезистів відповідно до нового професійного стандарту? 

 

На сьогодні в Україні налічується близько 30-35  досвідчених фахівців, які можуть претендувати на здобуття кваліфікації «протезист-ортезист» шляхом проходження курсу спеціалізації.

 

«В Україні є фахівці, які здобули дотичну вищу освіту, пройшли усі можливі курси та мають неабиякий досвід. Не має сенсу їх відкидати. У співпраці з Харківським національним медичним університетом та університетом Йончепінга (Швеція), ми даємо цим фахівцям можливість підтвердити, що у них є відповідні знання і уміння, які відповідають вимогам професійного стандарту. Ми пишаємось тим, що цю ініціативу підтримала Американська сертифікаційна рада протезування, ортезування та педортики» - пояснює Антоніна Кумка, генеральний директор Protez Hub. 

 

На Заході, лише протезист-ортезист має право безпосередньо працювати з пацієнтом. Освіта такого фахівця є або на рівні Бакалавра, або на рівні Магістра. 

 

«Якість послуг протезування-ортезування має велике значення і тому, властиво, відповідна підготовка фахівців у цій галузі є надзвичайно важливою» - підкреслює Олена Кульчицька, радниця Міністра соціальної політики України.

 

Для новачків в Україні планується створити програму на рівні Магістра. Саме для цього команда Protez Hub, із залученням іноземних експертів та за підтримки фонду Nova Ukraine, ініціювала та запустила процес розробки освітнього стандарту.

 

«Ми вважаємо, що Україна може бути самодостатньою у сфері розвитку професії «протезист-ортезист» і мене тішить, що Міністерство охорони здоров‘я, Міністерство соціальної політики та Міністерство освіти підтримують рух у цьому напрямку, у відповідності до міжнародних стандартів» - зазначає Джонатан Батздорф, голова експертної ради Protez Hub, американський сертифікований протезист-ортезист.

 

Перша група досвідчених фахівців вже проходять відповідний курс спеціалізації на базі Харківського національного медичного університету, за підтримки іноземних колег.

 

«Для мене честь мати можливість сприяти розвитку професії «протезист-ортезист» в Україні. Це важливий історичний момент у галузі, який дозволить українцям розвивати протезування-ортезування у відповідності до того, як ми побудували це в ЄС або як воно працює в США. Це чудова новина!» - ділиться Антон Йоханссон, кандидат наук та сертифікований протезист-ортезист зі Швеції. 

 

Щоб дізнатися більше про методологію розвитку галузі протезування-ортезування в Україні, яку застосовує Protez Hub, читайте програмну заяву