Протези в Україні: міфи та реальність

Що робити, якщо ви отримали травму та втратили кінцівки

 

Чи варто протезуватись в Україні?

Все більше українців втрачають кінцівки і пацієнти з травмами готові тестувати свій перший протезний виріб і вчитися з ним активно жити (адже здебільшого мова йде про молодих чоловіків).

З 2014-го року, коли Росія захопила частину українських територій, галузь протезування/ортезування кінцівок в Україні, а також супровідна реабілітація, вийшли на новий рівень розвитку та продовжують розвиватися.

Protez Hub приніс в Україну нові знання і українські фахівці знають як працювати з комплектуючими різних виробників та як забезпечити пацієнта таким виробом, який дозволить йому/їй повернутися до найбільш звичного способу життя.

Що треба знати про протезування в Україні?

Давайте ми розвіємо кілька міфів про протезування кінцівок, а також розповімо що і як робити, якщо людина отрималa травму і їй потрібен протез кінцівки.

  1. Фахівці, які виготовляють протезний виріб, не є лікарями. Вони – протезисти. У них окрема сертифікація.
  2. Протезування за кордоном часто є привабливою пропозицією від благодійних фондів, але потім виникає проблема обслуговування та знання пацієнта фахівцем. Якщо людина повертається в Україну з протезом, який зробили за кордоном, їй усе потрібно починати спочатку: пошук підприємства де обслуговуватися, пошук фахівця, документація, узгодження подальшого обслуговування та переробки виробу (іноді доводиться) та ін.
  3. Протезування є дороговартісним, але в Україні за законом його забезпечує держава. Звичайно, з війною є певні нагрузки на бюджет і тому, коли виникають пропозиції від благодійних фондів, варто просити їх допомогти з комплектуючими для протезування в Україні: буде дешевше та раціональніше з точки зору подальшого життя з протезом.
  4. На сьогодні в Україні є фахівці зі знаннями та досвідом світового рівня. Деякі вже сертифіковані за міжнародним стандартом завдяки курсу, який провів трастовий фонд НАТО. 

     

Протези Україна: Антоніна Кумка | Games of Heroes Podcast #2

Як підготуватись до протезування?

Коли пацієнт перебуває в лікарні, варто починати думати про протезування вже на тій стадії.

Бюрократію ніхто не скасовував, на жаль. Тому потрібно просити родичів та друзів допомогти зібрати необхідні документи для наступного кроку (у лікарні процес пояснять).

Варто починати визначатися з підприємством, яке здійснюватиме протезування та подальше обслуговування (є державні, є приватні і всюди є хороші фахівці).

Як знати, яке підприємство хороше, а яке погане? Спілкуватися з людьми, які вже пройшли увесь процес і можуть багато порадити. 

Для цього існує веб сайт japoruch.com, на якому можна швидко зареєструватися та зв’язатися з менторами чи іншими користувачами у форумі, які можуть відповісти на різні питання. Цей сайт був створений в тому числі і для того, щоб пацієнти не ставали жертвами тиску та лобіювання з боку підприємств чи виробників. Пацієнт має повне право обирати протезне підприємство сам. На bazaznan.protezhub.com є посилання на відео з фізичними вправами та корисні Ютюб канали. 

Протезування кінцівок є дуже індивідуальним процесом і не робиться на швидку руку.

Ще до початку протезування необхідно робити певні вправи аби зберегти амплітуду рухів та уникнути контрактури.

Для визначення найкращої комбінації комплектуючих протезу фахівець запитуватиме чим хоче займатися пацієнт в подальшому, які хоббі та інтереси.

Тоді підбирається комбінація і будується в один виріб з індивідуально виготовленим культиприймачем.

Комунікація пацієнта і фахівця є надзвичайно важливою. Протез повинен бути зручний та якісний.

Скільки часу все це займає? Від кількох місяців до року.

Багато залежить від мотивації пацієнта для максимального відновлення функцій. 

Куди звертатись, якщо є питання стосовно протезування?

Тим часом, Protez Hub у співпраці з американською благодійною організацією ProsthetiKa роблять усе можливе аби допомагати українським фахівцям надавати українцям, які отримали травми, якісні послуги протезування кінцівок. Організовуються постійні Zoom-дзвінки для обговорення складних випадків; декілька фахівців безпосередньо візьмуть участь у тренінгу з найновітніших технологій на початку червня; підбираються комплектуючі для пацієнтів з урахуванням рекомендацій іноземних фахівців з великим досвідом роботи.

Протезування в Україні – це найкращий вибір, якщо людина отримала травму, втратила кінцівку та планує далі жити в Україні. Сподіваємося, вищевикладена інформація допоможе комусь прийняти правильнe рішення та знайти відповіді на запитання. 

Гаряча лінія: +38 0501 776839 (PROTEZ)