Американські фахівці відвідали Україну, щоб встановити пораненим українцям функціональні протези

Американські фахівці відвідали Україну, щоб встановити пораненим українцям функціональні протези

Коли Ерік Рамчарран, американський протезист із понад 30-річним досвідом, обговорював з Антоніною Кумкою, президентом Protez Hub, як найкраще доставити один дуже потрібний протезний компонент до клініки в Україні, рішення організувати місію обміну та протезування виникло спонтанно. 

«Пан Рамчарран вже був в Україні в 2016 році. Він був у Львові під час навчальної місії, організованої в партнерстві з Prosthetika, і мета полягала в тому, щоб поділитися досвідом з українськими колегами. Цього разу ми з Еріком за півгодини склали план і почали працювати над його реалізацією», - згадує Антоніна Кумка. 

Через війну Росії проти України багато українців втратили кінцівки, а деякі ампутації досить складні та вимагають високого рівня компетентності у виготовленні протеза, який був би зручним і функціональним. Незважаючи на те, що в Україні є кілька досвідчених і висококваліфікованих спеціалістів з верхніх кінцівок, існує потреба в більшій кількості. Тож американці вирішили допомогти як з протезуванням складних випадків, так і поділитися своїм досвідом, щоб більше українців могли виконувати цю роботу. 

Була зібрана команда з трьох досвідчених американських протезистів і одного ерготерапевта, які на тиждень на волонтерських засадах полетіли в Україну. Організаторами та спонсорами проекту виступили: Protez Hub, Nova Ukraine, Пацієнти України, Airlink та ПРООН в Україні. 

«Це був чудовий досвід допомоги пораненим, а також допомоги місцевим протезистам вивчити сучасні технології для підтримки цієї потреби тут. Усі присутні допомогли всім нам досягти багато цього тижня. Я хотів би взяти участь знову. Я буду радий повернутися знову та продовжити допомагати іншим, протезувати осіб що втратили верхні кінцівки, після мого виходу на пенсію у 2021 році». – поділився Джин Вільям Лаймхаус, досвідчений американський протезист верхніх кінцівок. 

«Досвід був корисним. Години були довгі та дуже насичені, але всі в клініці підтримували, прагнули допомогти та вчитися, і ми змогли багато чого досягти. Побачити реакцію цих поранених українців, коли вони зрозуміли, що вони справді можуть тримати речі та керувати своїми протезами рук, побачити в їхніх очах усвідомлення того, що вони можуть зробити набагато більше, ніж вони вважали, було безцінним». – сказав Бретт Сондерс, ще один досвідчений американський протезист, який приїхав в Україну, щоб допомогти. 

«Ми щиро вдячні нашим американським колегам за те, що вони допомогли нам протезувати складні випадки ампутації верхніх кінцівок і поділилися з нами своїм досвідом. Такі обміни дуже корисні, і кожен отримує від них щось особливе. Ми також вдячні організаторам та спонсорам за те, що це відбулося», - розповіла Оксана Литвиненко, досвідчений вітчизняний протезист верхніх кінцівок.