Фантомний біль після ампутації

Фантомний біль після ампутації

За різними даними, фантомний біль виникає у 60-80% людей після ампутації. В більшості випадків він проходить самостійно з часом, але може знову виникати через роки. Проте не все, що болить – це фантомний біль. Слід розрізняти фантомний біль, фантомні відчуття та біль у куксі. Це зовсім різні речі.

  • Фантомний біль – це біль, що виникає з ділянки тіла, що є відсутньою. Кінцівки нема, а вона болить. У декого він може виникнути через тижні, місяці і навіть роки. Біль може проявлятися у вигляді печіння, судоми, поколювання.
  • Фантомні відчуття – просто відчуття присутності кінцівки.
  • Біль у куксі – біль в ділянці тіла, яка залишилася після ампутації.
Фото : поширені відчуття фантомного болю пацієнтами
Фото : поширені відчуття фантомного болю пацієнтами

Чому виникає фантомний біль?

Дослідження показають, що під час проведення PET в момент фантому відбувається активація ділянок мозку, що були відповідальні за ділянку ампутованої кінцівки. В утворені фантомного болю включені периферичні та центральні механізми. Але жодна з цих теорій не дає відповіді на всі запитання.

  1. Теорія периферичних механізмів: неврома (утворення нерву в дистальній частині після його пересічення при ампутації) можуть генерувати активний потенціал та посилювати фантомний біль.
  2. Теорія центральних механізмів – відбувається зміщення сенсорних зон в корі головного мозку. Простими словами, оскільки неможливо отримати сенсорну відповідь від ампутовної руки, наприклад, інформація може посилатися з будь-якої іншої ділянки тіла, наприклад, зі щоки. Тому, коли ви торкаєтеся щоки, може виникати відчуття, що ви торкнулися ампутованої руки.
  3. Згідно ще одної теорії, в спинному мозку, який перестає отримувати інформацію від відсутньої кінцівки, відбувається непередбачувана трансформація. В результаті спинний мозок сигналізує «щось не так» у вигляді болю.

Чи можна уникнути появи фантомного болю?

Оскільки ризик розвитку фантомного болю вищий у людей, які відчували біль у кінцівці перед ампутацією, деякі лікарі рекомендують місцеву анестезію (спинномозкову або епідуральну) протягом кількох годин або днів до ампутації. Це може зменшити біль одразу після операції та зменшити ризик тривалого фантомного болю в кінцівках.

Що посилює фантомний біль?

  • тривожно-депресивні розлади – це основний фактор ризику фантомного болю. Саме тому рекомендованим є застосування опитувальника Госпітальної шкали тривоги та депресії, Місісіпської шкали на наявність ПТСР. В лікуванні фантомного болю часто долучаються психіатри та психотерапевти;
  • наявність невроми кукси – вище описано чому саме. Як правило, тоді пацієнти скаржаться одночасно на стріляючий біль у куксі, що іррадіює вище місця ампутації та нижче в фантомну кінцівку;
  • наявність гіпертрофованого рубця в ділянці ампутації;
  • неправильно підібраний протез та інші.

Як лікувати?

  1. Корекція тривожно-депресивних розладів, порушень сну: когнітивно-поведінкова терапія;
  2. Фізична терапія: допомагає зменшити як біль у куксі, так і фантомний біль згідно рекомендацій American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation.
  3. Медикаментозне лікування: найчастіше призначаються ненаркотичні знеболюючі, зокрема НПЗП (ібупрофен, кетопрофен, напроксен, тощо), хоч ця група препаратів є більш ефективною в лікуванні болю в куксі. Ефективними згідно досліджень є антиконвульсанти (габапентин та прегабалін у високих дозах), антидепресанти (амітриптилін, нортриптилін). Короткостроково можуть бути призначені антагоністи NMDA-рецепторів (кетамін). Наркотичні анальгетики (морфін, кодеїн) не рекомендовано застосовувати рутинно.
  4. Дзеркальна терапія: за даними метааналізів, даний метод показав свою ефективність для короткострокового зменшення фантомного болю, однак не було доведено ефективність у довготривалому періоді.
  5. Незважаючи на недостатність доказових даних, існує багато досліджень, які вказують на ефективність електростимуляції, транскраніальної магнітної стимуляції, акупунктури, еластичної компресії, тощо.
  6. Перспективними напрямками є застосування віртуальної реальності, що дає змогу змоделювати відсутню кінцівку, яку мозок знову починає сприймати за свою. Під час руху віртуальною кінцівкою відбувається активація відповідних зон в корі головного мозку. Такий механізм допомагає зменшити фантомний біль. Однак поки є лише невелика кількість досліджень, що демонструють позитивний ефект. Саме тому ця тема потребує подальшого вивчення.
Фото: техніка дзеркальної терапії для лікування фантомного болю
Фото: техніка дзеркальної терапії для лікування фантомного болю

Фантомний біль з часом зменшується, особливо після початку користування протезом. Проте, якщо фантомний біль порушує нормальне функціонування людини, він обов’язково потребує корекції. Ведення щоденнику болю допомагає об’єктивніше оцінити динаміку та зрозуміти, що є провокуючим фактором, а що навпаки. Такий підхід дасть змогу краще контролювати проблему та досягти кінцевої мети.

Фото надав: Max Alekseev

Все зазначене вище є лише порадою, а не інструкцією до дій